3 990 Ft

A történet kétezer évvel napjaink után játszódik. Helyszín az Ismert Világ, amely a mai Európa területe. Az emberek középkori viszonyok között élnek, épp úgy, mint a XI-XII- században…

Kategória:

Leírás

A történet kétezer évvel napjaink után játszódik. Helyszín az Ismert Világ, amely a mai Európa területe. Az emberek középkori viszonyok között élnek, épp úgy, mint a XI-XII- században. Az országok királyságokba szerveződtek, melyek igazi irányítói a királyok tanácsadói, a tanácsnokok. A titokzatos tanácsnokok magasabb tudás birtokosai. Ők irányítják az egyházat, szüntetik meg a járványokat, növelik a termést és kezükben tartják a politikát.

A több szálon zajló események összefüggésben állnak egymással. A kétezer éve szilárd tanácsnoki rendszer válságban van. A királyságokban minden generációról generációra ugyanúgy történik, a fejlődés ismeretlen fogalom. Erről a tanácsnokok tehetnek, akik az állandóság fenntartására törekednek.

A francia királyságban Perrier tanácsnok nehéz helyzetben van. Anglia háborúval fenyegetőzik, a gyenge király trónja inog, az erős főnemesi ellenzék a fejét követeli. A háttérben a királyi trónért gyilkos szövetségek küzdenek egymással, Perrier közöttük próbálja érvényesíteni akaratát. Angliában Mortimer király a tanácsnoki rendszer ellen fordul. Ebben segítségére van a rettegett hadúr, akit a háta mögött az egész Ismert Világ Stratégának hív.

Spanyolországban is élet-halál harc folyik a trónért. García tanácsnok mindent elkövet, hogy a trónörökös infánsnőt életben tartsa. Ellenfele az öreg király ifjú hitvese, aki gyermeket vár. Az örökösödési viszály nagy hatással van az egész térségre.

A könyv, a fordulatos történéseken túl, morális kérdéseket is feszeget.

  • Van-e joga egy kis közösségnek irányítani a többséget?
  • A nemes, vagy nemesnek hitt cél feljogosít-e az erőszakra?
  • Meg lehet-e állítani a fejlődést?
  • Vajon alakítható-e a jövő?

A történelmi események árnyékában szerelmek, barátságok szövődnek, melyek alapvetően megváltoztatják a szereplők életét, épp úgy, ahogyan a valóságban.

További információk

Szerző

Hídvégi Igor

Kiadó

Faqore Kft.

Oldalak száma

536

Borító

keménytábla, védőborító

ISBN

978963123716

Nyelv

magyar

Kiadás éve

2015

Olvass bele

– A tanácsnokok a régi kor összeomlása után pár évtizeddel jelentek meg – folytatta Black.
– Biztos, hogy ez a régi kor létezett, és nem ők találták ki? – firtatta Mortimer, közben vakarózott, szúrta a ruhája, vagy csak beképzelte magának. A régi időkről mindenkinek tudomása volt, de minden fontos dologban csak úgy juthatnak előbbre, ha megkérdőjeleznek mindent, amit más elfogad, ez volt az uralkodó alapelve.
– Nem hiszem, királyom. Bár az ősi könyvek már rég elporladtak, a királyi másolók sok kötetet írtak le újra meg újra, így napjainkban is van a királyságokban pár kötet abból az időből, és az összes forrás egy irányba mutat. Szerintem létezett az a régi idő, amikor az emberek sokan éltek hatalmas városokban. Ezenkívül minden királyságban találni furcsa tárgyakat, romokat, túl sok az egyezés, biztos, hogy igaz.
Black ugyanazzal a merev testtartással állt a király előtt, mint a beszélgetés elején. Az arcáról semmilyen érzelmet nem lehetett leolvasni. Többnyire nem jellemezték heves megnyilvánulások a viselkedését.
– Rendben, megjelentek a tanácsnokok. Tovább! – emelte meg a hangját Mortimer. Mindig türelmetlen volt, a viadal és a protokoll még kiállhatatlanabbá tette. Sir Lemmyt láthatóan hidegen hagyta a király kedélyállapota.
– A káoszból rendet teremtettek, a háborúzó hordákból létrehozták a királyságokat. Megalkották a törvényeket, a közös nyelvet, bevezették a mai vallást, megszüntették a járványokat, segítettek a parasztoknak a földeken, ezért sokkal több lett a termés, és minden király mellé rendeltek egy tanácsnokot – sorolta Black a köztudott tényeket.
– Hogy tudták mindezt véghezvinni, amikor olyan kevesen érkeztek? – vágott közbe a király.
– Magasabb tudás birtokosai voltak, mint ahogy mostanság.
A mai napig felügyelik a munkákat a földeken, gyógyszereket készítenek, irányítják az egyházi ügyeket, tanácsokat adnak a királyoknak – válasz közben Black elhúzta a száját, ami nála heves gesztusnak számított. Még Mortimernek is feltűnt a tőle szokatlan megnyilvánulás.
– Mintha nem tetszene valami, kedves barátom – gúnyolódott a király.
– Persze, hogy nem tetszik, felség – vakarta meg az állát Black.
– Irányítani neked kell, és természetesen az én tanácsaim nagyobb hasznodra vannak, mint a tanácsnok okoskodásai.
– Ez így van, de nyíltan nem lehet ellenkezni az öreg Ed Wilder tanácsnokkal, ma még… – mosolyodott el Mortimer.
– Ez igaz, felség, óvatosnak kell lennünk, bár Wilder már biztosan érzi, hogy nem ő diktál az Angol Királyságban, hanem te.
– Menjünk tovább! – rendelkezett Mortimer. – Közben sikerült úgy megigazítania a nyakánál az inget, hogy azt két gomb bánta.
– Tudjuk, hogy a tanácsnokok olyan gyűrűt viselnek, amelyben méreg van – folytatta Black –, így védik meg magukat a kínvallatástól. Emlékszel, felség, mi történt, amikor el akartuk fogni az észt király tanácsnokát?
– Nehogy szóba hozd! – vakkantotta Mortimer. Pedig mindent megszerveztek. Egy kis csapat angol álruhában elrabolta az észt király tanácsnokát, miközben Mortimer Badolfin királlyal vacsorázott. Még a keresésben is segítette, hogy ne keveredjenek gyanúba. Az akció sikerült, de mégsem hozott eredményt. A tanácsnokot ki akarták vallatni, de hiába fogták le, a gyűrűt egy kézzel is működésbe hozta, és azonnal meghalt.
– Ha egy királyság tanácsnokot szeretne, akkor a vártornyokra fehér zászlókat kell kitűzni – lépett túl a kínos eseten Black. – Nem kötelező tanácsnokot kérni, de ha egy ország nem akarja a tanácsnoki segítséget, akkor érdekes módon hamarosan járvány lesz, tönkremegy a termés, vagy valamilyen más szerencsétlenség éri az országot. Ez biztosan nem véletlen, hanem ők idézik elő a vészt valahogyan. Kijátsszák ellenünk a nyilvánvalóan nagyobb tudásukat, és egyszerűen kikényszerítik a kérést.
– Igazad lehet, az anyjuk keservit! – szitkozódott Mortimer, majd felugrott, és az ablakhoz lépett. Kint, az udvaron már javában zajlottak a másnapi esemény előkészületei. Munkások ácsolták az emelvényeket, fegyvermesterek hozták a kardokat, sisakokat, pajzsokat.
– Azt sem tudjuk, hogy hol van a tanácsnokok országa – mondta Black, aki belemerevedett abba a feszes pózba, ami leginkább a vigyázzálláshoz hasonlított. – Azt mondják, hogy a hazájuk az Orosz Királyságon túl, a jéghideg pusztában van. Akármennyi küldöttség indult oda, vissza egy sem tért. A tanácsnokok ezt azzal magyarázzák, hogy a hideg végzett velük, szerintem pedig nem. Az országukat Atlantisznak nevezik, egy mondabeli letűnt világ után, és ember még az Ismert Világból nem járt ott.

Érdekelhetnek még…

Hozzászólások

Válasz

* Adatvédelem

*

Elfogadom

Az alábbi HTML címkéket használatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*